Het gebouw

Door de jaren heen heeft de groep verschillende gebouwen gehad. Op dit moment is de Havik gehuisvest in “De blauwe borg” aan het Jaagpad. Dit gebouw werd in 2008 opgeleverd, naar een ontwerp van Jelmer Kamminga. Het ontwerp kreeg op de “Dag van de Architectuur” in 2009 de 2e prijs van zowel de vakjury als het publiek.

Het oordeel van de jury:

Het gebouw dat de tweede prijs krijgt viel met name op door zijn eenvoud. Zeker voor een beginnende architect is het knap deze eenvoud aan te durven. De bouwvolumes kloppen, zoals het gebouw ook in zijn omgeving past en bij de gebruikers. Het is een transparante vesting, een no nonsens en hufterproof gebouw die door het intensieve gebruik in de loop van de jaren zal blijven veranderen. Dit is een plek waar je als kind kunt groeien.

Eerste huisvesting

De eerste huisvesting van de Havik (1923) was aan het Prinsenhof in de stad (“Jongensclubhuis de Havik”), eerst op de bovenverdieping en tussen 1925 en 1940 op de benedenverdieping. Oud-leden en leiding hadden opkomsten in ’t Soephuisje aan het Soephuisstraatje. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, vanaf april 1941, werd de padvinderij verboden en werden eigendommen vernietigd door de bezetter. De Havik ging daardoor ondergronds verder, meestal stiekem ergens bij iemand thuis en op verschillende locaties, zoals de Kleine Butjesstraat 7a (Welpen), Nieuwe Ebbingestraat 12 (Scouts) en de zolder van het gebouw aan de Prinsenhof (Voortrekkers en materiaal). Dankzij deze ondergrondse periode wist de Havik zich na de bevrijding weer geheel te herstellen.

Na de oorlog maakte de Havik gebruik van een aantal nieuwe locaties: een loods aan de Paterswoldseweg, het NJG-gebouw in de Violenstraat en een huis in de Witte de Withstraat. De Welpen hadden opkomst in de Oliemuldersstraat. In 1961 verhuisde de Havik richting de huidige locatie aan het Jaagpad, waar men intrek nam in de boerderij het “Blauwe Börgje” (bekend van werk door schilders van schilderscollectief “De Ploeg”). De naam van het clubgebouw werd hiervan afgeleid: ’t Blauwborgje.

In 1977 kwam het slechte nieuws dat de boerderij het Blauwe Börgje moest verdwijnen. Hierdoor moest De Havik na 16 jaar weer op zoek naar nieuwe huisvesting. Deze werd gevonden in het Park Selwerd, waar de Witte Boerderij (de huidige moskee) het nieuwe clubgebouw werd; de zevende locatie in 55 jaar. De tijd in de Witte Boerderij duurde uiteindelijk maar twee jaar. In 1980 keerde de Havik terug naar het Jaagpad, naar een nieuw clubgebouw. De Havik had weer een Blauwborgje.

Helaas werd dit clubgebouw in 1991 verwoest door brand en ging de Havik tijdelijk weer terug naar de Witte Boerderij in het Park Selwerd. Dit werd gevolgd door tijdelijke verblijven in de Oranjewijk en de Watermanstraat in 1993 en 1994, alvorens in 1996 terug te keren naar het Jaagpad in een nieuwe versie van clubgebouw. Ditmaal werd voor de naam van het clubgebouw een prijsvraag uitgeschreven. Ondanks de diverse creatieve naamsuggesties (zoals de “De Havik Horst” of “Who’s afraid of Yellow and Blue”), bleef de winnende naam dichtbij huis: “De Blauwe Borg”. Nadat dit gebouw in 2005 afbrandde, werd in 2008 het nieuwe, huidige clubgebouw geopend.